Uitgelichte zaadlozing problemen specialisten
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
Maassluis,
Zuid-Holland
Emmen,
Drenthe
Den Haag,
Zuid-Holland
Vind een zaadlozing problemen specialist in uw regio
Informatie over zaadlozing problemen
Zaadlozing problemen
Een orgasme gaat bij mannen in de meeste gevallen gepaard met een zaadlozing. Bij een zaadlozing worden tot wel 300 miljoen zaadcellen uitgedreven die vervolgens op zoek gaan naar een eicel (die ze meestal niet vinden). Een zaadlozing bevat voor het grootste deel uit vocht en slechts uit 1 tot 3% zaadcellen. Het vocht en de zaadcellen tezamen wordt sperma genoemd. Een zaadlozing wordt veroorzaakt door reflexmatige prikkeling van de penis. Het is een proces bestaande uit twee fasen. In de eerste, ook wel uitstootfase, hoopt zaadvloeistof zich op in de prostaat. Daarna volgt de tweede fase, de zogenaamde uitdrijvingsfase. De hals van de urinebuis sluit zich zodat geen urine bij het sperma kan komen vervolgens trekken de spieren van de peniswortel en van de urinebuis zich samen en wordt het zaad naar buiten geperst. Er zijn twee belangrijke problemen die verband houden met een zaadlozing:
- de voortijdige of vroegtijdige zaadlozing/ejaculatie (te vroeg of te snel klaarkomen);
- geen zaadlozing.
Oorzaak van problemen bij de zaadlozing
Een voortijdige zaadlozing wordt veelal veroorzaakt door seksuele onzekerheid. Hierbij speelt de angst om slecht te presteren een belangrijke rol. Door deze angst wordt de opwinding groter en vindt een vroegtijdige zaadlozing plaats. Soms is zo'n snelle zaadlozing tijdens het masturberen aangeleerd waardoor het een soort reflex geworden is. Dit kan meestal ook weer afgeleerd worden. Het uitblijven van een zaadlozing kan veroorzaakt worden door overmatig een medische ingreep, erfelijkheid, veel seks, onvoldoende prikkeling van de penis of ouderdom. Ook kunnen bepaalde medicijnen het uitblijven van een zaadlozing als effect hebben (zo vertragen o.a. antidepressiva de ejaculatiereflex). Vaak echter is er geen lichamelijke oorzaak, maar is het een psycho-seksueel probleem. In dat geval kan het voorkomen dat een man bij de ene partner geen zaadlozing heeft, maar bij een andere partner of bij het masturberen wel.
Symptomen van problemen bij de zaadlozing
Men spreekt van een voortijdige zaadlozing als degene waar het om gaat of zijn partner vinden dat hij te snel klaarkomt. Dit is pas een probleem als daardoor het plezier in seks vermindert voor een van de betrokkenen. Vroegtijdige zaadlozing komt vrij vaak voor. Bij een voortijdige zaadlozing is er een zaadlozing vlak na het beginnen van de penetratie. In enkele gevallen gebeurt het al voordat er lichamelijk contact is geweest. Vaak is het bijbehorende gevoel van klaarkomen minder dan bij een normaal orgasme (met zaadlozing). Bij een droge zaadlozing is er wel sprake van klaarkomen, met alle daarbij behorende gevoelens, maar vindt er geen zaadlozing plaats.
Behandeling
Behandeling voor het uitblijven van de zaadlozing kan met behulp van vibratie technieken of met stroomstootjes (electro-ejaculatie) worden behandeld. Vibratie is een eenvoudige techniek die ook goed thuis kan worden toegepast. Electro-ejaculatie moet in het ziekenhuis plaatsvinden en werkt vrijwel altijd. Behandeling van vroegtijdige zaadlozing kan worden behandeld middels psychotherapie, met oefeningen en/of medicijnen.
Zaadlozing problemen video's
Een leven met vroegtijdige zaadlozing voor de man
De ervaring van een man van 24 met last van vroegtijdige zaadlozing.
Een leven met vroegtijdige zaadlozing voor de vrouw
De ervaring van een vrouw met een man die last heeft van vroegtijdige zaadlozingen.